September

För att knyta an till det tidigare inlägget, om att man ska uppskatta vad man har, tänkte jag skriva om hur andra människor kan ha det.



För på kunskapskanalen har det varit en rad dokumentärer om arbetare som jobbar i hamnen Chittagong i Bangladesh. Deras jobb är att plocka isär fartyg och detta räknas som ett för dem välbetalt jobb då de tjänar 2 dollar om dagen för 8 timmar arbete.
Dock kan arbetet också innebär att de är borta från sina familjer i flera månader i sträck.
På "båtskroten", där dessa män jobbar, finns det mängder av gifta ämnen som de dag ut och dag in kommer i direkt kontakt med. Det är ämnen som asbest, PCB, kemikalier, tungmetaller m.m.
Allt för att de ska kunna komma hem med lite pengar att ge sina familjer.



Som man kan se på bilden så är deras jobb att plocka isär båtarna och allt görs för hand, människorna där samarbetar för att det ska bli så smidigt som möjligt. Men ingen av dessa männen kommer leva speciellt länge med tanke på hur fysiskt krävande deras jobb är.



Varje år dör ca 20 personer på arbetsplatsen på grund utav olyckor som sker. Som jag skrev tidigare så är detta ett respekterat och välbetalt arbete. Men personerna lever under hemska förhållanden!
Varför gör dom då sånt här arbete när de bara får 2 dollar/dag?!
Jo för att de inte har något val, och för att vi i de rika länderna kan utnyttja dessa människorna och trycka ner dem lite till. Vi som har pengar borde istället ge dem en värdig lön och den vård o de verktyg de behöver för att utföra ett sånt här arbete. Men nej, här sitter vi på våra feta arslen och gnäller när vi inte får tillräckligt långa kafferaster. Det är skrämmande!



I dokumentärerna fick man följa en av arbetarna (inte han på bilden), han jobbade som en idiot och var borta från sin familj flera månader i stöten. När han sedan kom hem för att ta hand om sin familj jobbade han extra i hemstaden. Det han gjorde då var att frakta virke på sina såriga axlar genom att gå minst 8 km fram och tillbaka, detta för att få lite extra matpengar.
Man fick också reda på att under tiden som han var iväg och arbetade födde hans fru en söt liten dotter. När han kom hem efter 3 månaders arbete fick han för första gången se sin dotter, han fick dock samtidigt reda på att dottern föddes blind pga näringsbrist. Han log av lycka med grät av sorg när han såg flickans blinda ögon.
När flickan var lite mer än 1 år gammal dog hon.
Hans son frågade honom:
"Hur kan man förändra världen utan pengar?"



(länkar: http://www.cbsnews.com/stories/2006/11/03/60minutes/main2149023.shtml
Här kan du se serien: http://www.ur.se/play/155602
Bilder




Kommentarer

Säg vad du tycker:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0