Novemeber


Jag beställde hem en bok för några dagar sedan, idag kom den i brevlådan. "Den hemlige kocken - Det okända fusket med maten på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson.
Jag har börjat läsa i den och det är skrämmande, i slutet av boken finns det ett kapielt som heter Inköpsguide och det är äckligt. Han går igenom olika varor som finns i de vanligaste butikerna en sak han skriver om är "Mamma scans köttbullar" någon som ätit dem? Isåfall Grattis du har ätit SKIT.


 

I boken står det såhär:

"Frysta färdigstekta kötbullar, som Scans, får sin karaktäristiska avtändande smak från de stora tankarna med kotalg som de är friterade i. På förpackningen står det <<friterade i animaliskt fett>> och endast en obotlig romantiker kan inbilla sig att detta skulle kunna betyda smör. Den betydligt billigaste kotalgen, i vars heta bad industriköttbullars runda form fixeras, är en slaktrest som även används vid framställning av fågelmat och lim".

 

Detta är väl vidrigt?
Jag har den turen att min pappa, som är kock och jobbat på Grand, Casa Mia mfl, samt min mamma som är uppväxt med god mat kultur, är väl medvetna på fusket med maten som finns i butikerna. Vi äter alltid bra mat hemma och har aldrig ätit något så vidrig som "Mamma Scans köttbullar", detta är något som jag är otroligt tacksam för. Detta är något som jag kommer ta med mig och ge vidare till de i min närhet och mina framtida barn. Det är inte konstigt att många barn har så många allergier osv om de städigt utsätts för skitmat.

 

Det finns en mängd produkter som innehåller skit, bland annat skriver Mats-Eric om Grädde. Den vanliga vispgrädden är fri från konstigheter men de där nya produkterna som tex Arlas Kelda produkter.

 

 

Dessa innehåller emuleringsmedlet E 472c detta framställs ur djurfett från tex gris. De innehåller även stabiliseringsmedlen E415 (framställs genom bakteriell jäsning) och E412 (kan leda till överkänslighetsreaktioner hos de som redan är känsliga mot ärtor, morötter m.m.). Anledningen till att många väljer dessa produkter är för att det går snabbare att laga till något, men se på allt skit du får i dig samtidigt bara för att du ska tjäna lite tid. Tid till vad? Om du ändå kommer ta skada av det så kommer du snarare att förlora massa tid på det.

 

 

 

 

Kycklingen ska vi inte tala om, många handlar kyckling på Willys eller Coop för att det är billigt. Men tänk på djuren för fan. De får bo på gigantiska kyckligfabriker utan något värdigt liv överhuvudtaget. Bara för att vi ska få det lite billigare. Enligt Mats-Eric så det vi betalar för kyckligen ska täcka kostnader för uppfödningen, slakt, transporter, försäljning dessutom ska alla dessa gå med vinst. Räkna då ut hur mycket till värdigt liv djuren får om du betalar 19.90 för kyckling?!
Jag tycker det är så vidrigt att man tänker på sin plånbok och inget annat. Om man nu ska äta kycklig, och djur överhuvudtaget, så ska väl de åtminstånde få ha levt ett bra liv innan du äter dem?!
För att du ska förstå väljer jag att citera hans bok igen:

 

"I maj 2003 avslöjade Svenska Dagbladet att under ett enda år (2002) måste 2,2 miljoner svenska kycklinga kasseras vid ankomsten till slakteriet. De var så sjuka eller skadade att de inte dög som människoföda".

 

Slutsatsen man kan dra av detta är att man för allas vinning, djuren samt ens hälsa, så tjänar alla på att man köper kravmat och ekologisk mat. Jag själv är noga med detta när jag handlar, och även när jag handlar saker som chips, nötter lösgodis m.m. då kollar jag alltid antalet E-nummer för att jag inte vill ha i mig skitet, men jag försöker alltid att tänka på att det ska vara ekologiskt!!

 

 


Kommentarer
Postat av: Des

Detta är något jag tänkt mycket på. Och du har så rätt. Men jag blir så arg. På hela systemet. Jag tror det var en film som hette Food inc. Där pratade dom om något i stil med att stora företag inom typ kött och kyckling, köpte upp alla småfarmar (tror jag) och detta har bidragit till att det bara finns typ fyra stora leverantörer av kött i USA, jämfört med för ett antal år sedan då de var mycket fler. Det är så sjukt vilken makt dom har, och så många har ingen aning om vad dom stoppar i sig.



Sen är det ju så svårt också, med människors ekonomi. Jag har börjat handla ekologiskt. Och det blir ju dyrare. Det känns betydligt bättre, men jag tänker på att det är så många som helt enkelt inte har råd. Särskilt inte i bidrags-Sverige. Så dom stora stygga företagen har ju en hållhake, och det kommer alltid finnas människor som helt enkelt inte kan köpa annat än Euroshopper-grejer - fast man inte vill något annat än att konkurrera ut dom jävlarna.



Men jag gör som du. Sprider det vidare och köper bra grejer!



(vilken utläggning det blev, men detta ligger mig varmt om hjärtat :) )

2010-11-13 @ 05:05:12
URL: http://dsomidessan.blogg.se/

Säg vad du tycker:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0